Hovawart

 
 

Allmänt
T
ysk ras som från början användes som gårdvaktare. Namnet gårdvar kommer ifrån tyskans: hova = gård och wart = väktare.
Hovawarten är en medelstor, kraftig, något långsträckt, långhårig brukshund. Godkänd i tre färger, svart med tecken (SMT) svart och blond. Hanhund: 63-70 cm & 35-45 kilo. Tik: 58-65 cm 26-36 kg.
Årligen registreras 160 -180 Hovawart i Sverige, en siffra som hållit sig relativt konstant de senaste åren. Uppskattningsvis finns cirka 1650 Hovawart i Sverige
. FCI-Klassifikation: Grupp 2 Schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar samt sennenhundar.

Bakrund
Redan på 1800-talet hade man Hovawart, då och även senare med inblandning av andra raser. Målet var redan då att få fram en robust och rörlig hund med goda väktarinstinkter. Förutom att den var en uppskattad familjemedlem användes den som draghund och hjälpte familjen att vakta hemmet.

1922 började några tyska uppfödare (under ledning av Curt F. König) att intressera sig för rasen och beslöt sig för att återkonstruera den. Genom användning av typmässigt liknande hundar som man hittade lite varstans på gårdarna. korsade man även in schäfer, leonberger, kuvasz samt newfoundland. Sedan började ett omfattande avelsarbete och genom kraftfulla urvalsåtgärder fick man åter fram den ursprungliga brukshunden.
1937 blev Hovawart godkänd som ras av den tyska kennelklubben. Rasen blev verkligen populär.

Vid andra världskriget fick rasen en enorm nedgång. 1947 började rasen att långsamt öka igen. Hovawarten hade uppblandats ganska friskt av andra raser under kriget. Det var ett tungt arbete som rasvännerna hade framför sig.

1964 slöts rasen till brukshundsgruppen i Tyskland.

Rasen kom till Sverige genom Ulrika Borg (kennel Hejderidarens) som 1967 importerade en svart tik vid namnet Cara von Goldigtor från Schweiz. Året efter kom Boy von Goldigtor.

1970 registrerades den första kullen hovawart i Sverige. Under 70-talet började fler uppfödare att intressera sig för rasen.

Rasens egenskaper
Rasen är livlig, glad, intelligent och älskar att jobba och vara tillsammans med sin familj. Den är lyhörd men kräver en fast och konsekvent uppfostran
. Hovawarten har egenskaper som kamplust, livlighet, självsäkerhet, hårdhet och mod. Den har ett balanserat temperament samt ett mycket välutvecklat luktsinne. Den har en hel del vaktinstinkt kvar från sitt ursprung som man måste vara beredd på, mer eller mindre utvecklad hos olika individer Man brukar säga att hovawart är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna. Hovawarten är en allround brukshund som finns representerad inom alla bruksgrenar. Mest flitigt förekommande är den inom lydnad, bevakning och spår. Den ställs även ut. Uppfödarna strävar efter en allround hund som passar till det mesta.

Hälsa
Det är en frisk ras överlag, många individer blir gamla. (majoriteten blir över 10 år) Efter framgångsrikt avelsarbete ligger rasen idag på ca 90% fria höftleder och 99,5 % fria armbågar. Under 90-talet drabbades ca 12% av sköldkörtelfel (hypotyreoidism).
Idag är siffran uppskattningsvis ca 6%

Uppfödarna inom rasen strävar alltid efter att bibehålla en så god hälsa som möjligt.

Är Du en lämplig ägare av en hovawart?
Hovawarten är livlig, glad och intelligent allroundhund som kräver mycket motion och som behöver arbetsuppgifter för att må bra. Det är ingen hund som man bara går runt kvarteret med några gånger om dagen. Den talar om (skäller) när någon person närmar sig.
Den har en utmärkt nos för spårarbete och är användbar inom flera bruksgrenar.
Den är ivrig att lära sig saker och det är av stor vikt att ge den meningsfulla arbetsuppgifter. Den kommer verkligen till sin rätt inom våra bruksgrenar där den får jobba med alla sina sinnen..

Hovawarten kräver en vänlig men fast hand. Är man konsekvent, sätter tydliga gränser samt tar på sig den bestämmande rollen i relationen till sin hund så får man en fungerande vardag med sin Hovawart. Med träning/samarbete och mycket lek så kan man nå utmärkta resultat med sin hovawart. Väl fostrad är hovawarten en glad och vänlig familjehund, som älskar att få vara med sin familj, inomhus som utomhus. Uppmärksam och varskor vid främmande besök. Har en stor vilja och lämpar sig för arbete av olika slag. Ivrig att lära sig nya saker. En hovawart älskar sin familj vad den än tar sig för. Den är lika ivrig och glad för att få följa med på en fisketur med båten, en husvagnsemester som på en lång och härlig skogspromenad. Bara den får vara med sin familj.


Rasstandard >>>


Svart med tecken SMT


Svart


Blond